Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 września 2025 23:45
Reklama
Reklama

Jak mądrze wybierać parówki? Oto tajemnice ich składu i porady dietetyka

Większość z nas je lubi. I każdy z nas niejeden raz zastanawiał się, co też producenci włożyli do środka. Słowem, jakie tajemnice kryją w sobie parówki.
Jak mądrze wybierać parówki? Oto tajemnice ich składu i porady dietetyka

Autor: Canva

Jak zatem wybierać takie parówki, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Między innym na to pytanie odpowiada w rozmowie z Medonetem Magdalena Drzewiecka, dietetyczka z Centrum Respo.

Czym kierować się przy kupowaniu parówek?

Skład parówek może być różny w zależności od producenta. Mogą one zawierać takie składniki jak mięso, tłuszcz, skórki, wodę, sól, przyprawy oraz dodatki technologiczne.

– Dobre parówki powinny mieć w składzie na pierwszym miejscu mięso, najlepiej co najmniej 90 proc., albo bazować na proporcji 100 g mięsa na 100 g produktu – podkreśla dietetyczka. 

Przy wyborze parówek warto też kierować się zawartością soli i unikać produktów, które zawierają jej dużo. Najlepsze parówki powinny mieć mniej niż 2 g soli na 100 g.

Według Drzewieckiej w składzie nie powinno pojawić się mięso oddzielane mechanicznie, skóry drobiowe czy nadmiar dodatków technologicznych, takich jak fosforany i glutaminian sodu.

Należy też unikać produktów zawierających cukier. Albo – podpowiada ekspertka – wybierać te, w których jego poziom jest minimalny.

Unikajmy produktów zawierających mięsa oddzielane mechanicznie

W sklepach możemy kupić różne rodzaje parówek – od wieprzowych i drobiowych po rybne czy roślinne. Najlepsze produkty bazują na pełnowartościowym mięsie, takim jak szynka wieprzowa czy filety drobiowe. 

– Najlepiej, aby mięso stanowiło minimum 90 proc. składu produktu – mówi w rozmowie z Medonetem Drzewiecka. 

Ważne jest również unikanie produktów zawierających tkanki łączne, tłuszcz drobiowy i składniki mięsa oddzielanego mechanicznie.

– Zawsze warto dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę na procentową zawartość mięsa – zachęca dietetyczka.

Parówki mogą być częścią naszej codziennej diety

Zdaniem Magdaleny Drzewieckiej parówki mogą być częścią diety redukcyjnej, o ile uwzględnimy je w bilansie kalorycznym i wybierzemy produkty lepszej jakości. 

– Nie można powiedzieć, że parówki same w sobie prowadzą do wzrostu masy ciała. Kluczowy jest bilans energetyczny całej diety. Przy zachowaniu deficytu kalorycznego można skutecznie redukować wagę, uwzględniając parówki jako jeden z jej składników – wyjaśnia.

Parówki są produktem przetworzonym i…

Specjalista podkreśla, że parówki są produktem przetworzonym. I jako takie – uwaga – nie mogą być uznane za w pełni „zdrowe”. 

– Można mówić o parówkach lepszej jakości, tych z dużą zawartością mięsa, prostym składem i minimalną ilością dodatków technologicznych. Sporadyczne włączenie takich parówek do diety opartej na świeżej i odżywczej żywności nie będzie szkodliwe i może być wygodną opcją awaryjną – stwierdza dietetyczka.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

mniam 16.09.2025 11:47
Uwielbiam!

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama