Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 30 kwietnia 2025 16:08
Reklama

Katarzyna Bosacka pokazuje paragony grozy. Za rybę nad morzem zapłacimy krocie

Dziennikarka znana z publikacji o zdrowiu pokazała rachunki, które przesłali do niej czytelnicy. Niektóre ceny w nadmorskich miejscowościach przyprawiają o dreszcze!
Katarzyna Bosacka pokazuje paragony grozy. Za rybę nad morzem zapłacimy krocie

Autor: iStock / screen Facebook Katarzyna Bosacka

Na facebookowym profilu Katarzyny Bosackiej, która na co dzień opowiada Polakom o zdrowym jedzeniu, pojawiły się dwa wpisy, w których dziennikarka dzieli się z internautami zdjęciami paragonów nadsyłanymi przez jej czytelników. Ceny, które trzeba zapłacić za jedzenie nad polskim morzem, przyprawiają o gęsią skórkę.

Przykładem może być halibut, który w jednej z sopockich restauracji kosztuje 130 zł za kilogram. W Międzyzdrojach z kolei za kilogram smażonej ryby zapłacimy 117 zł. Do tego kilogram frytek, czyli smażonych ziemniaków, kosztuje tam 28zł. W nadbałtyckim Pobierowie słono zapłacimy też za gofry – te z bitą śmietaną i owocami zostały wycenione na 18 zł. Nietrudno policzyć, że 4-osobowa rodzina, tylko za tę słodką przekąskę zapłacić ponad 70 zł.

„Cały czas dostaję od Was wiadomości z informacją, ile zapłaciliście za dany obiad czy napoje podczas majówkowego wypoczynku. Piszecie, że jesteście w szoku, że ceny tak podskoczyły. Ale dostaję również informacje, że w niektórych miejscach ceny są takie same jak rok temu, co napawa optymizmem” – pisze dziennikarka, publikując kolejne zdjęcia.

Tym razem m.in. rachunku za obiad dla 2 osób w Jastarni, składającego się z żurku, halibuta, frytek, surówek i grzanego piwa – wszystko za „jedyne” 279,50 zł. W Kołobrzegu zaś dwie porcje halibuta z pieca i jedną porcję frytek wyceniono na niespełna 140 zł.

Dlaczego jest tak drogo?

Znana publicystka zauważa, że na horrendalne cenniki wpływa m.in. drożyzna, która zmusza restauratorów do podnoszenia cen jednostkowych. Warto też pamiętać, że wielu z nich wciąż usiłuje nadrobić finansowe straty spowodowane pandemią i obostrzeniami. Katarzyna Bosacka namawia jednak, żeby po prostu kupować świadomie i dokładnie analizować ceny jeszcze przed złożeniem zamówienia.

„Warto jednak przed zakupem zerknąć na cennik albo sprawdzić, ile może ważyć kawałek ryby, bo cena podawana jest zazwyczaj na 100 g, a my w pośpiechu możemy nie zwrócić na to uwagi” – podpowiada.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: PPTreść komentarza: Wybory zweryfikuję te dane.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:47Źródło komentarza: Wybory 2025. Na kogo zagłosują młodzi? I czy w ogóle chcą iść na wybory?Autor komentarza: liczby mówią same za siebieTreść komentarza: Instytut Badań Pollster zapytał Polaków, kto ich zdaniem wygrał poniedziałkową debatę. Najwięcej głosów - 31 proc. - zdobył kandydat Koalicji Obywatelskiej Rafał Trzaskowski. Za nim znalazł się popierany przez Prawo i Sprawiedliwość Karol Nawrocki - 27 proc.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:40Źródło komentarza: Rafał Trzaskowski nawiązuje do wcześniejszych debat i porusza nowe wątkiAutor komentarza: WiadomixTreść komentarza: Oczywiście.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 09:03Źródło komentarza: Termin mija o północy. Ostatnia szansa na złożenie PIT-aAutor komentarza: pytonTreść komentarza: I ja się z tym zgadzam.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 09:01Źródło komentarza: Rafał Trzaskowski nawiązuje do wcześniejszych debat i porusza nowe wątkiAutor komentarza: kieroTreść komentarza: Podwyższą na majówkę według mnie. Zawsze tak robią. Ale może nie wszyscy tym razem.Data dodania komentarza: 29.04.2025, 10:13Źródło komentarza: Jakie tankowanie na majówkę? Stacje kuszą promocjamiAutor komentarza: hmm...Treść komentarza: Mróz prawie był w nocy więc ciężko. A do tego sucho.Data dodania komentarza: 29.04.2025, 10:11Źródło komentarza: Jak majówka, to w lesie na grzybach. O tym trzeba pamiętać
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama