Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 16 maja 2024 05:43
Reklama

Przyrzadzisz bez kursów, bez szkoleń, bez praktyk w Japoni

Podajemy prosty przepis, ponieważ dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Ta potrawa z Dalekiego Wschodu, a konkretnie z Japonii. Proponujemy aby nie tylko 18 czerwca można spędzić po japońsku.
Przyrzadzisz bez kursów, bez szkoleń, bez praktyk w Japoni

Zawsze można pójść do restauracji, gdzie podają wschodnie dania. Można też samemu spróbować przygotować sushi.

Niezbędne składniki to:

  • 250 g ryżu do sushi
  • 200 g łososia
  • 1 ogórek
  • sezam
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • wodorosty nori

Z tej ilości można przygotować ok. 30 porcji sushi z łososiem.

Ryż

Ryż najlepiej zakupić na stoisku z kuchnią azjatycką. Ten nasz jest za bardzo sypki.  Po opłukaniu zagotować a następnie lekko wystudzić.

Marynata

Gdy ryż się gotuje i potem studzi można przygotować marynatę. W tym celu w niewielkiej miseczce wymieszać ocet, cukier i sos sojowy. Następnie do nie gorącego, ale jeszcze ciepłego ryżu wlać marynatę i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

Wodorosty

Następnie należy poukładać płaty wodorostów nori, na który nakładamy ryż - nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzie. Na środku położyć łososia, przekrojonego wzdłuż ogórka. Wszystko to czynimy najlepiej na bambusowej podstawce.

Specjalne rolowanie

Następnie przygotowane sushi należy zacząć zwijać tak, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku. Dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją. Na koniec kroimy nożem na porcje.

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
bell 18.06.2022 18:22
Musiałbym być bardzo głodny aby coś takiego zjeść.

Gosia 18.06.2022 14:52
Nie lubię marynowanego imbiru. Ogórek wystarczy.

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama