Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 19:31
Ważne:
Reklama
Reklama

Świąteczne krokiety w wydaniu z karpiem

Jeśli chcemy zaskoczyć gości podczas wigilijnej kolacji, to warto połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do dań, które dobrze już znamy. Takim przykładem są świąteczne krokiety, ale w wydaniu z karpiem, grzybami i sosem z kiszonej kapusty. Przepis na prostą, pyszną i sycącą potrawę przygotował szef kuchni Kamil Klekowski.
Świąteczne krokiety w wydaniu z karpiem

Według ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS1, zrealizowanego w ramach kampanii edukacyjno-promocyjnej Karp – Zdrowy z Natury, aż 82 proc. respondentów na pewno poda rybę w Wigilię. Na jakie gatunki postawimy? 

Stawiamy na tradycję

Ryba po grecku, w galarecie czy smażona to bez wątpienia najpopularniejsze potrawy, które każdego roku znajdują się na wielu świątecznych stołach. Badanie IMAS potwierdziło, że jesteśmy przywiązani do tradycji i ryby znajdą się w bożonarodzeniowym menu większości Polaków (82 proc.) - pomimo wyższych cen i rosnącej liczby wegetarian oraz wegan. Blisko 13 proc. uczestników badania jeszcze nie wie, czy produkt ten znajdzie się na ich zakupowej liście, a tylko 5 proc. zrezygnuje z nabycia ryb.

Karp – król wśród ryb

Ryby morskie czy słodkowodne? Po które sięgniemy, przygotowując świąteczne potrawy? Niekwestionowanym liderem, zajmującym pierwsze miejsce na rybnym podium, jest karp - nasza lokalna ryba słodkowodna, której zakup zadeklarowało aż 56 proc. konsumentów. Na drugim miejscu znalazły się filety z ryb białych (dorsz, mintaj, morszczuk i miruna), które zamierza kupić łącznie 43 proc. konsumentów. Podium zamyka śledź i przetwory z niego (42 proc.). Dalsze miejsca w rankingu zajęły: łosoś (14 proc.) oraz pstrąg (12 proc.).

-Karp bez wątpienia jest królem wśród świątecznych ryb. W dużej mierze wiąże się to oczywiście z tradycją, którą znamy i pielęgnujemy od pokoleń, jest też pewnym symbolem wigilijnej kolacji. Podajemy go zazwyczaj w formie smażonej, ale widzimy, że konsumenci oraz częściej eksperymentują kulinarnie, serwując go w innych odsłonach. Bardzo nas to cieszy, ponieważ nasza lokalna, słodkowodna ryba ma wszechstronne właściwości kulinarne i można z niej przygotować nie tylko tradycyjną rybę smażoną, ale również np. pasztety, pulpety, kofty, faworki czy sushi. Jako Organizacja Producentów – Polski Karp zachęcamy, by na tę historyczną rybę spojrzeć przez współczesny pryzmat i podawać w różnych formach – i to nie tylko od święta – mówi Paweł Wielgosz, prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.

Pomimo wzrostu cen, które mocno uderzają w domowe budżety, sprawiając, że z większą uwagą – i rozwagą - podchodzimy do świątecznych wydatków, to na liście zakupowej uwzględniamy karpia. Ponad 22 proc. konsumentów karpi zadeklarowało, że kupi ich tyle samo co przed rokiem, bez względu na cenę, a 41 proc. deklaruje, że nabędzie nieco mniej ryby, jeśli będzie ona bardzo droga.

Ryba łącząca pokolenia

Karp kojarzy nam się z wieczerzą u rodziców i dziadków, a okazuje się, że po lokalną rybę sięgną również młodsi konsumenci, dla których karp jest również ważną tradycją. Aż 59 proc. respondentów w wieku 18-24 lata dokonujących rybnych zakupów, wybierze w tym roku właśnie karpia.

-Niezwykle cieszy nas, że młodsze pokolenia sięgają po karpia. Wynika to ze wzrastającej świadomości konsumentów, którzy zwracają uwagę na pochodzenie produktów i ich jakość, a także sprawdzają, w jakich warunkach zostały wyprodukowane. Karp spełnia te oczekiwania, ponieważ jest lokalną rybą, dorastającą w naturalnych warunkach, w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego, a przy jego hodowli nie stosuje się antybiotyków czy hormonów wzrostu. Dodatkowo, w kontekście zmian klimatycznych, hodowla karpia wytwarza bardzo niski ślad węglowy, więc decydując się na niego nie tylko kupujemy najwyższej jakości produkt, ale dbamy również o środowisko - dodaje Paweł Wielgosz.

Warto dodać, że karpie nie muszą być mrożone, nie muszą przebyć tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, ponieważ dorastają tuż obok nas w lokalnych, rodzinnych gospodarstwach, co sprawia, że do naszej kuchni trafia świeży – pełen wartości odżywczych – produkt.

Forma szyta na miarę kulinarnych potrzeb

Ryba patroszona, tuszki, płaty, dzwonka, filety czy filety nacinane to najpopularniejsze formy, w jakich możemy nabyć karpia. A czego szukają konsumenci? Najwięcej, bo aż respondentów (49 proc.) postaci na dzwonka, płaty lub filety, a 36 proc. zaopatrzy się w rybę patroszoną.

1: Badanie Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International zrealizowane w listopadzie 2022 roku w ramach kampanii edukacyjno-promocyjnej „Karp – Zdrowy z Natury”, przeprowadzone na reprezentatywnej próbie Polaków n=1006, w wieku 18-74 lata.

 

Świąteczne krokiety w nowej odsłonie

Jeśli chcemy zaskoczyć gości podczas wigilijnej kolacji, to warto połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do dań, które dobrze już znamy. Takim przykładem są świąteczne krokiety, ale w wydaniu z karpiem, grzybami i sosem z kiszonej kapusty. Przepis na prostą, pyszną i sycącą potrawę przygotował szef kuchni Kamil Klekowski.

Przepis 

SKŁADNIKI:

Do przyrządzenia dania potrzebne będą:

Filet z karpia ze skórą 0,6 kg
Boczniaki 0,1 kg
Pieczarki (brązowe) 0,1 kg
Naleśniki 4 szt
Mąka pszenna 0,1 kg
Jajka 2 szt
Panierka panko 0,1 kg
Imbir 0,02 kg
Marchew 1 szt
Por 0,03 kg
Pietruszka korzeń 1 szt
Cebula 2 szt
Liść laurowy, ziele angielskie 0,07 kg
Olej 1 łyżka
Pieprz czarny i biały – do smaku
Sól, ostra papryka – do smaku
Wywar warzywny

Sposób przygotowania farszu:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszkę i pora) oraz plastry imbiru. Wszystko smażymy.
  2. Karpia kroimy w kostkę i dorzucamy do smażonych warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę bulionu. Wszystko razem dusimy do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie.
  3. Grzyby: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz boczniaki. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Karpia z warzywami miksujemy, dodajemy wystudzone grzyby i doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w krokiety.
  5. Krokiety panierujemy kolejno w mące, jajku, panko (można użyć bułki tartej) i smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym.

 

Sos z kiszonej kapusty

 Składniki:

  • Kapusta kiszona 0,2 kg
  • Cebula 2 szt
  • Śmietana 30% 0,2l
  • Natka pietruszki pęczek
  • Wywar 0,1 l
  • Mąka – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Liść laurowy 2 szt
  • Curry – do smaku

Sposób przygotowania: Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pokrojoną drobno kapustę kiszoną. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy liść laurowy i zalewamy śmietaną oraz wywarem. Gotujemy. Po chwili dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem oraz curry. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki.

Organizacja Producentów - Polski Karp


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

d
scedfrgtyj 01.02.2023 09:05
https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/patha-onle-full-version https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/888-pathan-free https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/pathan-fullmoviesonlinefreehdenglish https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/pathan-pathaan https://hackmd.io/@moviestaec/H1MwgWGnj https://hackmd.io/@moviestaec/hd-pathan-2023-fullmovie-online-download-free-720p-and-1080p https://hackmd.io/@shahrukh-khan/pathan-online-free-1080p https://hackmd.io/@shahrukh-khan/pathan-fullmoviehindi-free-download https://hackmd.io/@putlocer88/avatar-2-the-way-of-water-full-movie-freehd https://hackmd.io/@putlocer88/rkx7KFb2i https://hackmd.io/@putlocer88/Girl-att-he-Window https://hackmd.io/@putlocer88/avatar2-full-movie https://hackmd.io/@putlocer88/megan-full-movie https://www.flowcode.com/page/shrukkhan https://unsplash.com/@mopieboxoffice/likes https://unsplash.com/collections/i2xLJsCY6CY/my-first-collection https://unsplash.com/@pathaan1/likes https://unsplash.com/@mopieboxoffice/likes https://unsplash.com/@pathaan123movies/likes https://unsplash.com/@pathaan123moviesfullmovie/likes https://communityin.oppo.com/thread/1256536694930014210 https://communityin.oppo.com/thread/1256535123827621889 https://communityin.oppo.com/thread/1256518381877067785 https://communityin.oppo.com/thread/1256551797125283849 https://communityin.oppo.com/thread/1256549999119433731 https://communityin.oppo.com/thread/1256546898790580228 https://communityin.oppo.com/thread/1256545097060188169 https://www.ampegaspar.com.br/forum/discussoes-gerais/mshhd-fylm-bthn-2023-aal-lntrnt-maa-laarby https://unsplash.com/@pathan_online_free_hindi https://r2.community.samsung.com/t5/Community-Guidelines/%D9%81%D9%8A%D9%84%D9%85-Pathaan-2023-%D9%85%D8%AA%D8%B1%D8%AC%D9%85-%D8%A7%D9%88%D9%86-%D9%84%D8%A7%D9%8A%D9%86/td-p/13159112 https://gr-ganzer.online/movie/603692/john-wick-chapter-4 https://gr-ganzer.online/movie/864692/pathaan https://gr-ganzer.online/movie/536554/m3gan https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/2c2142fe-a93d-42ae-8d8b-8d7c724303bc/page/9U5DD https://lookerstudio.google.com/reporting/2c2142fe-a93d-42ae-8d8b-8d7c724303bc/page/9U5DD https://lookerstudio.google.com/s/n7Ju52hi8WE https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/6ade030f-1add-4255-b8c2-94d5751db29e https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/29e4e41c-6dd4-4d2d-a64b-c53d12525c97 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/d8948ff5-d81c-4745-b036-e1ea15b4c327 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/38d06555-a844-4751-935a-91fa2de2b8c9 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/09b64d51-2f7d-4a85-8b90-6f6bab6a3da0 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/3162c1d8-45f8-4a60-90ec-85ced9b0671c https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/21d0b896-0a49-4b2a-b779-baa4a3a6a943 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/2a3dd62f-9c8c-4836-8fa1-94670d00b694 https://support.google.com/looker-studio/thread/199447688?hl=en https://support.google.com/looker-studio/thread/199449992?hl=en https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a32438d0-9cbd-4f52-88aa-6a3e4a8dd1a5/page/v2rDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a32438d0-9cbd-4f52-88aa-6a3e4a8dd1a5/page/v2rDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/3c76eaaf-7084-4c93-bcde-27897f401049/page/DGrDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a926c17a-9c1e-450d-a974-2c8844529f83/page/mErDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/1e9c9b13-94f4-4775-9e70-37f9adef5e7d/page/J5qDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/23448325-ad6a-4804-9320-d398395c64f0/page/96pDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/61202aaf-4ce7-4604-b7fb-82429fa7aa18/page/jYpDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/75f23caa-6c9a-4e00-a0c3-6cd68158433f/page/xXpDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/38838b07-7083-4f64-b207-f3e2e14fab35/page/r2oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/c3beb31a-7b2f-49a7-a957-c35061d29d5b/page/E2oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/d725a057-02b1-4b3c-8a74-097fa68e94a6/page/h1oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/0bcf0f71-ad6c-42dc-b5c5-af86eabddb21/page/B1oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a645fa3b-6ae2-49da-ae61-bc812c352bd1/page/h0oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/7ad51102-3e18-429e-9eb6-200b90c7fa4a/page/A0oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a10555a9-c998-41e7-9904-815ce81cd0af/page/ozoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/b094f50d-eeb5-412a-92c0-60f485252ef2/page/wOoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/69e0b49a-ae19-41fd-8a33-dcff52a4642e/page/wOoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/1455e506-9c77-41ab-9f4d-8167ad50fdcb/page/lpoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/09103911-9f96-475e-8e45-5c0349fdbe02/page/XElDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/c07b5370-fc9a-425e-a2f4-05cb9b197aa3/page/qFlDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/5da64763-a35a-47d2-92dc-4635b79a965f/page/SHlDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/18aa9057-bb50-444c-b972-6f54902fd97f/page/F787C https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/5ed119df-b1e9-4b69-996b-8125fe730d2e/page/9XgCD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/033ce3ce-870d-410f-9be9-5a1f5db38400/page/6J8BD

Mariola 20.12.2022 00:44
Karp drogi jak cholera! Ponad 40 zł.

FACEBOOK
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: :)))Treść komentarza: Ja skarpetki Zawsze pasująData dodania komentarza: 15.12.2025, 16:15Źródło komentarza: Co w prezencie świątecznym kupujemy przez internet?Autor komentarza: ahaTreść komentarza: Piękna ryba.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 14:48Źródło komentarza: Karp już nie najpopularniejszy? Zastępują go inne ryby. Co dziś lubimy?Autor komentarza: mufkfkuyTreść komentarza: https://www.brush.bio/fivenightsatfreddys2initaliano https://pont.co/u/zootropolis2opeData dodania komentarza: 15.12.2025, 00:07Źródło komentarza: Od dziś na Osiedlu Zawadzkiego czynna jest nowa kasa biletowaAutor komentarza: NNTreść komentarza: Bo to jest gość!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 23:15Źródło komentarza: Bezkonkurencyjny jak Radosław Sikorski. Nikt się do niego nie zbliżyłAutor komentarza: EmiliaTreść komentarza: Trzeba szybko to odwrócić.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 12:54Źródło komentarza: Należymy do państw o niskich emeryturach w Unii EuropejskiejAutor komentarza: księgowaTreść komentarza: Z perspektywy księgowej, ten mechanizm jest stary jak świat, ale wciąż skuteczny, bo wykorzystuje ludzką naiwność. Te fikcyjne firmy na pewno wykazywały jakieś abstrakcyjne faktury, żeby uwiarygodnić przelewy. Mam nadzieję, że prokuratura dokładnie sprawdzi, kto pomagał im w prowadzeniu tej "papierkowej roboty". Areszt dla tych dwóch to podstawa, ale kluczowe jest wyeliminowanie wszystkich ogniw tego łańcucha.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:49Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupów
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama