Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 31 października 2025 11:56
Reklama
Reklama

Tak się robi noworocznego miodowca

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!
Tak się robi noworocznego miodowca
Ciasto Miodowiec

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Uroczyste spotkania w gronie najbliższych są jeszcze lepsze, gdy towarzyszy im zapach domowych wypieków. Oprócz tradycyjnych pierników, makowców i serników warto pokusić się o przygotowanie miodowca. To ciasto podbija serca gości i znika z patery błyskawicznie. Dodatek miodu i migdałów zapewnia głęboki, złożony smak, który przełamuje delikatnie odświeżający krem.

-Placki na miodowiec to rodzaj ciasta półkruchego, które uzyskujemy m.in. poprzez zastosowanie całych jaj, nie tylko żółtek – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Takie ciasto trudno zepsuć, bo nie wymaga specjalnych umiejętności i bardzo łatwo się piecze. Co więcej, dobrze łączy się z kremem, dzięki czemu deser ma rozpływającą się w ustach, krucho-kremową strukturę.

 

PRZEPIS – MIODOWIEC

 

Składniki na ciasto

60 dag mąki tortowej

2 jaja M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 żółtka z jaj M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mielonych migdałów 

1 kostka dobrej jakości margaryny do wypieków

4 łyżki miodu

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

 

Składniki na krem

1 litr mleka 3,2%

½ kostki masła

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

cukier wanilinowy, w zależności od preferencji ½ do 1 opakowania

sok z ½ cytryny

Placki miodowe pieczemy dzień przed przygotowaniem ciasta. Na stolnicy lub silikonowej macie mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, mielone migdały i cukier. Rozcieramy z posiekaną margaryną do momentu uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodajemy miód, jaja i żółtka oraz jogurt i zagniatamy. Ciasto powinno odpocząć minimum pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 placki do blachy o wymiarach ok. 22 x 37 cm. Pieczemy kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w trybie grzałki góra / dół przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu – placki staną się twardsze, co jest pożądanym efektem. 

W dniu przygotowania ciasta odlewamy z mleka ¾ szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej porcji mleka rozprowadzamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Powoli wlewamy do bardzo delikatnie gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia – trzeba uważać, by nie zrobiły się grudki. Przekładamy do misy, w której będziemy ucierać krem i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie utworzeniu się „skórki” na powierzchni budyniowej masy. Po ostygnięciu ucieramy z miękkim masłem i sokiem z cytryny.

W blaszce układamy kolejno: placek, warstwę kremu, drugi placek z warstwą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej odświeżający efekt, możemy spód ostatniego placka posmarować cienką warstwą powideł wiśniowych lub śliwkowych. Wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu i dekorujemy według uznania drobnym brązowym cukrem, polewą karmelową lub czekoladową, a na koniec dekorujemy migdałami. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

awrsedtfgyhbjfg 12.01.2023 00:26
https***

mnaim 05.01.2023 17:01
Dobry miodownik nigdy nie jest zły.

smakosz 01.01.2023 23:53
Miodownik dawno temu robiony był przy narodzinach córki. Latami leżakował w piwnicach i był wypiekany podczas jej zamążpójścia. Tak był wykwintny, że potem królowie wypiekali miodowniki na wesela swoich córek. Sekret w tym, ze ciasto leżakowało latami. Wtedy miało dojrzewać - stawać się bardziej puszystym i jednocześnie nabierać cenionych walorów. Mniam! Mniam!

pszczoła 30.12.2022 21:53
A miód gdzie?

FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: nazewnictwoTreść komentarza: Pachnidło? Raczej Śmierdzidło!Data dodania komentarza: 31.10.2025, 01:08Źródło komentarza: Wpadł seryjny złodziej perfum. Łup wart tysiące złotychAutor komentarza: absurdTreść komentarza: To jest duże oskarżenie, nie to jest absurd. To jest dewaluacja określenia Zorganizowana grupa przestępcza.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 23:03Źródło komentarza: Zbigniew Ziobro ma duże problemy. Grozi mu do 30 lat więzieniaAutor komentarza: NMTreść komentarza: Niestety tak było Mafia czy sekta jeden pies zrujnowali Polskę . Polacy za to płacą . A prezydent robi pod górkę rządowi bo chcą zrobić porządek i żeby wróciła konstytucja którą zgnoili PiS Duda a teraz je następca połowy Polski . Tak nie może byćData dodania komentarza: 30.10.2025, 22:28Źródło komentarza: Premier Donald Tusk na ratunek nauczycielom. Ile to potrwa?Autor komentarza: anty ma teczkiTreść komentarza: Donek, dobry był żurek? Czekamy na drugie danie i deser.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 21:58Źródło komentarza: Premier Donald Tusk na ratunek nauczycielom. Ile to potrwa?Autor komentarza: asxcsacxTreść komentarza: https://scorexa.com/2025/10/30/shelton-vs-rublev-zverev-vs-davidovich-fokina-rolex-paris-masters-2025-round-3-preview/ https://scorexasports.blogspot.com/2025/10/shelton-vs-rublev-zverev-vs-davidovich.html https://tinyurl.com/shelton-vs-rublevData dodania komentarza: 30.10.2025, 20:32Źródło komentarza: Młode „ikony”. Po cichu, pięknie zmieniają nasz świat.Autor komentarza: nauczycielkaTreść komentarza: No zobaczymy ile to potrwa...Data dodania komentarza: 30.10.2025, 14:56Źródło komentarza: Premier Donald Tusk na ratunek nauczycielom. Ile to potrwa?
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama