Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 17 maja 2024 00:54
Reklama

Podajemy przepis na keksa w wyjątkowym dniu

Aż trudno uwierzyć. Dziś 27 grudnia obchodzimy Dzień Keksa! Czy po świętach mamy jeszcze ochotę na dodatkowe ciasto?
Podajemy przepis na keksa w wyjątkowym dniu

Święta, święta i po świętach. Często zostaje ciasto, ale nie wszędzie. W wielu domach kupuje się słodkie wypieki i to prawie na porcje. W związku z tym nie ma kłopotu z nadmiarem słodkości. Problem w tym, że wczoraj piekarnie raczej nie piekły ciast.

Keks natomiast jest takim ciastem, które z czasem nabiera dodatkowych walorów. Ciasto z kandyzowanymi owocami pasuje do każdej kawy nie tylko w okresie poświątecznym.

Poniżej przedstawiamy przepis na keks:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300-350 g bakalii
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli aby wydawał się słodszy

Przygotowanie:

Całe jajka (oczywiście bez skorupek) ubić z cukrem . Dodać trochę soli.

Gdy mamy puszysta masę, dodajemy oleju. Dobrze wymieszać.

Margarynę (wcześniej wyjąć z lodówki) zmiksować.

Następnie stopniowo dodawać masę jajeczno-olejową. Ubijać na wysokich obrotach tak aby się nie zwarzyło (gdyby jednak, to dodać łyżkę mąki).

Do naszej mikstury dodajemy wreszcie mąkę z proszkiem do pieczenia .. Mieszamy dokładnie łychą lub mikserem (ale wtedy na wolnych obrotach). Na koniec bakalie wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta razem z aromatem, najlepiej rumowym.

Ciasto włożyć do keksówki. Piec przez godzinę w 170 stopniach C.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
s
odchudzam się 27.12.2021 23:50
Aile ma kalorii?

s
ina91 27.12.2021 20:33
Smakowicie wygląda, ale nie dziś.

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama