Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 19:30
Ważne:
Reklama
Reklama

Podajemy przepisy na szparagi

Nigdy nie gościły na stołach długo, ale teraz mogą ze straganów zniknąć wyjątkowo szybko. Zła wiadomość dla miłośników szparagów.
Podajemy przepisy na szparagi

Autor: iStock

Zielone lub białe. Nie każdy potrafi je docenić, ale wiele osób nie wyobraża sobie czegoś smaczniejszego. Mowa o szparagach. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu i trwa jeszcze w maju i czerwcu. Znawcy mówią, żeby z zakupem i przygotowaniem tych warzyw poczekać do pełni sezonu i nie rzucać się na pierwsze szparagi, bo one jeszcze nie przedstawiają swoich pełnych walorów smakowych.

Zimna wiosna, nie taka pogoda

Obecnie za pęczek trzeba zapłacić od 12 do 16 złotych. To nie jest wygórowana cena, ale mamy także złe wiadomości. Tegoroczny sezon szparagowy ma być krótszy niż zwykle. Wcale nie jest powiedziane, że warzywa będzie można łatwo kupić przez cały czerwiec. Ze straganów mogą zniknąć już niebawem.

Winna jest pogoda, która zdecydowała o tym, że czas szparagów zaczął się nie na początku, ale dopiero pod koniec kwietnia. Warzywom zaszkodziła zimna wiosna. To także jest przyczyną tego, że sezon zakończy się wcześniej. Zdaniem hodowców nie potrwa zapewne do końca czerwca.

Proste przepisy na szparagi

Z patelni

  • Składniki
  • 1 pęczek szparagów,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • szklanka wody.

Wykonanie

Opłukane szparagi trzeba oczyścić, czyli usunąć końcówkę. Układa się je na patelni i zalewa wodą. Soli się je i dusi około 5 minut, aż lekko zmiękną. Wówczas zmniejsza się ogień i dodaje masło. Całość należy wymieszać.

Krem ze szparagów

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów,
  • cebula,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jogurt naturalny.

Wykonanie

Przygotowane szparagi trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Należy posiekać cebulę i wycisnąć czosnek. Całość się podsmaża i doprawia. Przygotowany wcześniej bulion warzywny dodaje się do szparagów i gotuje pod przykryciem. Całość dusi się maksymalnie ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodaje się natkę pietruszki. Zupę można zagęścić mąką ziemniaczaną lub dodać jogurt.

Szparagi z boczkiem

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • plasterki boczku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie

Szparagi trzeba umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Warzywa należy polać oliwą i natrzeć delikatnie solą. Każdą sztukę owija się plasterkiem boczku i posypuje pieprzem. Całość powinna się piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Znakiem do wyjęcia dania jest zarumieniony boczek.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

przepis 03.06.2023 21:19
Ja ma swój ten sam i nie zdradzę.

Fabisak 03.06.2023 14:58
U nas bardzo drogie niestety.

FACEBOOK
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: :)))Treść komentarza: Ja skarpetki Zawsze pasująData dodania komentarza: 15.12.2025, 16:15Źródło komentarza: Co w prezencie świątecznym kupujemy przez internet?Autor komentarza: ahaTreść komentarza: Piękna ryba.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 14:48Źródło komentarza: Karp już nie najpopularniejszy? Zastępują go inne ryby. Co dziś lubimy?Autor komentarza: mufkfkuyTreść komentarza: https://www.brush.bio/fivenightsatfreddys2initaliano https://pont.co/u/zootropolis2opeData dodania komentarza: 15.12.2025, 00:07Źródło komentarza: Od dziś na Osiedlu Zawadzkiego czynna jest nowa kasa biletowaAutor komentarza: NNTreść komentarza: Bo to jest gość!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 23:15Źródło komentarza: Bezkonkurencyjny jak Radosław Sikorski. Nikt się do niego nie zbliżyłAutor komentarza: EmiliaTreść komentarza: Trzeba szybko to odwrócić.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 12:54Źródło komentarza: Należymy do państw o niskich emeryturach w Unii EuropejskiejAutor komentarza: księgowaTreść komentarza: Z perspektywy księgowej, ten mechanizm jest stary jak świat, ale wciąż skuteczny, bo wykorzystuje ludzką naiwność. Te fikcyjne firmy na pewno wykazywały jakieś abstrakcyjne faktury, żeby uwiarygodnić przelewy. Mam nadzieję, że prokuratura dokładnie sprawdzi, kto pomagał im w prowadzeniu tej "papierkowej roboty". Areszt dla tych dwóch to podstawa, ale kluczowe jest wyeliminowanie wszystkich ogniw tego łańcucha.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:49Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupów
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama