|   SKŁADNIKI70 g płatków owsianych
 1 banan, dojrzały (ok. 100 g), pokrojony na kawałki
 2 jajka
 1 łyżeczka cukru wanilinowego,  lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
 ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie) lub ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
 olej, do smażenia
 
 
 Przydatne przybory kuchenne
 nieprzywierająca patelniablender lub malakser
   
 
 
 
 |  | 
 
 
 
 Przygotowanie 1. Odmierzone płatki owsiane zblendować lub zmielić w malakserze
 
 2. Do naczynia z płatkami dodać banan, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Całość ponownie zblendować na jednolitą masę. Rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, forując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.
 
 
 
 
 
 
                 | 
Napisz komentarz
Komentarze