Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 14:52
Ważne:
Reklama
Reklama

Rodzaje frytek, kształty, różnice w smaku

Frytki idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska lub dodatek do rozmaitych dań. Choć ich ojczyzną jest Belgia, mają wielbicieli w wielu krajach na całym świecie. Poznaj najpopularniejsze rodzaje frytek i sprawdź, po czym je rozpoznać.
  • 17.12.2024 12:22
  • Autor: Grupa tipmedia
Rodzaje frytek, kształty, różnice w smaku

Frytki stekowe, karbowane, łódeczki – idealny dodatek do burgera i nie tylko!

Choć frytki to pozornie prosty przysmak, ma niezliczone ilości wariacji. Rodzaje frytek różnią się między sobą kształtem, grubością, sposobem smażenia czy warzywem wykorzystanym do ich przygotowania. Dużą popularnością cieszą się frytki stekowe. To właśnie je najczęściej można spotkać w barach szybkiej obsługi oraz restauracjach jako dodatek do steków, ryb czy różnych dań mięsnych. Frytki stekowe są dość grubo cięte, zazwyczaj wraz ze skórką. Podobną grubość mają frytki karbowane, które łatwo można rozpoznać po falistym kształcie i złocistym kolorze. Atrakcyjnym sposobem podania frytek są tak zwane łódeczki cięte na kształt litery C. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Idealnie pasują do obiadu, zwłaszcza posypane aromatycznymi ziołami.

W Stanach Zjednoczonych, a także wielu innych miejscach na ziemi, frytki podawane są w duecie z burgerami. Chcesz spróbować prawdziwego amerykańskiego burgera? Koniecznie odwiedź Pasibusa! Właśnie tam znajdziesz najlepsze burgery Szczecin przygotowywane ze świeżej 100% wołowiny zmielonej własnoręcznie i innych składników najwyższej jakości. W menu dostępne są zarówno klasyczne burgery, jak i mniej oczywiste propozycje dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Przyjemne doznania kulinarne potęguje kameralny klimat panujący we wnętrzu.

Frytki amerykańskie, francuskie i belgijskie – po czym je rozpoznać?

W każdym kraju frytki przyrządza się nieco inaczej. Frytki amerykańskie są smażone w stałej temperaturze w oleju zwierzęcym. Odznaczają się dużą wilgotnością, tłustością i delikatną słodyczą, co zawdzięczają wyjątkowemu sposobowi przygotowania. Przed smażeniem ziemniaki gotuje się w wodzie z dodatkiem cukru i miodu, dzięki czemu zyskują ciekawy smak i nieco odmienną konsystencję niż inne rodzaje frytek.

Frytki belgijskie posiadają charakterystyczną, rumianą skórkę. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i odrobinę tłuste. Sekret ich konsystencji tkwi w podwójnym smażeniu - najpierw w temperaturze około 170 stopni, a później - 190 stopni. Frytki francuskie przygotowuje się w podobny sposób, są jednak zdecydowanie cieńsze niż frytki belgijskie czy amerykańskie. Ich grubość nie powinna przekraczać 1 centymetra. Dzięki temu, że tworzy się z je z tak cienkich słupków ziemniaczanych, są niezwykle chrupiące i pełne smaku.

Frytki z batatów i innych warzyw – ciekawa odmiana od ziemniaczanej klasyki

W Polsce coraz większą popularność zyskują tak zwane słodkie ziemniaki, czyli bataty. To aromatyczne warzywo pochodzące z Ameryki Południowej posiada mnóstwo wartości odżywczych, a dodatkowo świetnie smakuje. Frytki z batatów mają ładny, pomarańczowy odcień i są zdecydowanie słodsze niż te przygotowane z „klasycznych” ziemniaków. Frytki można przyrządzić także z innych warzyw, na przykład z selera, marchewki czy buraka. Wystarczy pokroić je na cienkie słupki i upiec lub usmażyć na oleju.

Artykuł sponsorowany


FACEBOOK
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: NNTreść komentarza: Bo to jest gość!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 23:15Źródło komentarza: Bezkonkurencyjny jak Radosław Sikorski. Nikt się do niego nie zbliżyłAutor komentarza: EmiliaTreść komentarza: Trzeba szybko to odwrócić.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 12:54Źródło komentarza: Należymy do państw o niskich emeryturach w Unii EuropejskiejAutor komentarza: księgowaTreść komentarza: Z perspektywy księgowej, ten mechanizm jest stary jak świat, ale wciąż skuteczny, bo wykorzystuje ludzką naiwność. Te fikcyjne firmy na pewno wykazywały jakieś abstrakcyjne faktury, żeby uwiarygodnić przelewy. Mam nadzieję, że prokuratura dokładnie sprawdzi, kto pomagał im w prowadzeniu tej "papierkowej roboty". Areszt dla tych dwóch to podstawa, ale kluczowe jest wyeliminowanie wszystkich ogniw tego łańcucha.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:49Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupówAutor komentarza: śmieszneTreść komentarza: I po co ci to było?Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:39Źródło komentarza: Młode „ikony”. Po cichu, pięknie zmieniają nasz świat.Autor komentarza: wronTreść komentarza: Brawo dla Wydziału do Walki z Przestępczością Gospodarczą! W końcu ktoś bierze się za te cwaniaczki, które myślą, że mogą bezkarnie oszukiwać system i społeczeństwo. Zatrzymanie obcokrajowca i areszt tylko potwierdzają powagę sytuacji. Niech to będzie przestroga – w Szczecinie nie ma miejsca na tego typu szemrane interesy! A apel policji o ostrożność z danymi – święta racja!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:38Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupówAutor komentarza: silkaTreść komentarza: Szokujące jest to, jak łatwo w dzisiejszych czasach założyć firmę "na słupa". 400 tysięcy to pewnie wierzchołek góry lodowej. To pokazuje, że system weryfikacji tożsamości w bankach i urzędach musi być dużo bardziej szczelny. Dobra robota policji, ale mam nadzieję, że dobiorą się też do tych, którzy udostępnili dane. Nie można udawać, że nie mieli pojęcia, do czego mogą posłużyć ich dokumenty.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:17Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupów
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama