Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 6 listopada 2025 07:37
Ważne:
Reklama
Reklama

ZAPOBIEGANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI

Marnotrawstwo żywności to powszechny problem jaki występuje w szczególności w zamożniejszych społeczeństwach. W czasach dużego przyrostu ludności na świecie i nierównomiernego dostępu do dóbr, w tym żywności, staje się kwestią coraz ważniejszą z punktu widzenia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Marnotrawstwo żywności rodzi liczne skutki środowiskowe, gospodarcze i społeczne. Przyczynia się do niszczenia środowiska przez emisję gazów cieplarnianych i innych szkodliwych substancji uwalnianych podczas produkcji żywności, która nie zostanie wykorzystana. Środowiskowe skutki marnotrawstwa żywności dotyczą również nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych, w tym gruntów i wody pitnej oraz wycinki lasów na potrzeby produkcji żywności i niszczenia bioróżnorodności.
  • 15.03.2022 12:49
  • Autor: Grupa Tipmedia
ZAPOBIEGANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI

Straty i marnowanie żywności występują na każdym etapie łańcucha żywnościowego, przy czym w państwach wysoko rozwiniętych największe marnotrawstwo żywności ma miejsce w końcowych etapach łańcucha żywnościowego. Zapobieganie marnowaniu żywności przyczynia się do oszczędności po stronie konsumentów i podmiotów gospodarczych, a  odzyskiwanie i zagospodarowanie nadwyżek żywności, które w przeciwnym razie zostałyby zmarnowane, mają istotny wymiar społeczny.

Ograniczenie skali marnowania żywności zostało wpisane w realizację celów zrównoważonego rozwoju, które zostały ustanowione na poziomie państw członkowskich ONZ. Założono w nich zmniejszenie do 2030 roku o połowę ilości marnowanej żywności na mieszkańca w skali światowej w sprzedaży detalicznej i konsumpcji oraz zredukowanie strat żywności w procesie produkcji i dystrybucji, w tym strat powstałych podczas zbiorów.

Unia Europejska zobowiązała się do osiągnięcia tego celu i stara się zapobiegać marnotrawieniu żywności przez poszerzanie wiedzy i świadomości konsumentów, różnego rodzaju kampanie edukacyjne oraz prawidłową redystrybucję żywności i pomiary ilości odpadów w krajach UE. 

W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie. Produkcja rolnicza odpowiada za 15,5% marnowanej żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a przetwórstwo za 16%, natomiast konsumenci za ok. 60%. Poziom ponoszonych strat zależy m.in. od typu sektora i rodzaju surowca. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc.

Wspólna Polityka Rolna ma na celu wspieranie tych działań i inicjatyw, które przyczyniają się do ograniczenia strat żywności, w szczególności na etapie produkcji. Przykładem mogą być działania zaplanowane do realizacji w ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - w gospodarstwie oraz Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - poza gospodarstwem, w ramach których  wsparcie uzyskają te operacje, które realizują cele strategii Od pola do stołu, w tym obejmujące ograniczanie strat i marnowania żywności.

 

Jak wygląda marnowanie żywności na różnych etapach łańcucha żywnościowego? Jakie są sposoby ograniczania strat żywności? Co można zrobić aby nie dopuścić do wyrzucania jedzenia? O tym opowiada film, który można znaleźć pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=t_ahL2wElhA

 

Tipmedia

 

Źródła:

  • Projekt Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, grudzień 2021 r., 
  • fot. www.pexels.com

 

 

                                                                               

            

Projekt finansowany w ramach programu IMCAP Unii Europejskiej.

Treść niniejszego artykułu przedstawia wyłącznie poglądy jego autora i jedynie autor ponosi za niego odpowiedzialność. Komisja Europejska nie przyjmuje żadnej odpowiedzialności za wykorzystanie zawartych w nim informacji.

--- Materiał partnera ---


FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: BTTreść komentarza: Skimming - ciekawa nazwa.Data dodania komentarza: 5.11.2025, 22:48Źródło komentarza: Lepiej nie wkładaj tak karty do bankomatu [FILM]Autor komentarza: ahaTreść komentarza: W każdym domu taka rączka potrzebna.Data dodania komentarza: 5.11.2025, 21:44Źródło komentarza: "Złota rączka dla seniora” — w Szczecinie rusza pilotaż bezpłatnej pomocyAutor komentarza: asxcsacxTreść komentarza: Scorexa is a Infromative website where heath tips and consultations are been served. You can ask questions about health and fitness. Visit Here For More Information: https://scorexa.com/2025/11/05/piers-morgan-and-cristiano-ronaldo-interview-a-friendship-wrapped-in-fame/Data dodania komentarza: 5.11.2025, 20:33Źródło komentarza: Młode „ikony”. Po cichu, pięknie zmieniają nasz świat.Autor komentarza: holaTreść komentarza: Tu nie chodzi tylko o alkohol ale tez o narkotyki.Data dodania komentarza: 5.11.2025, 13:05Źródło komentarza: Policjanci w szpitalu zatrzymali pijaną lekarkę. Wręcz niewiarygodny wynik n alkomacieAutor komentarza: emerytTreść komentarza: Ale złodziejstwo. Szkoda gadać.Data dodania komentarza: 5.11.2025, 12:59Źródło komentarza: Stacje paliw po lupą kontrolerów UOKiK-u. Są już wyniki badaniaAutor komentarza: gdhvTreść komentarza: https://wanderlog.com/view/srgoaqatrg/pass-the-databricks-machine-learning-associate-exam-easily-with-updated-dumps-halloween-2025 https://wanderlog.com/view/gbgcjppnxr/conquer-your-juniper-jn0-649-certification-fear-with-real-dumps-pdf-2025Data dodania komentarza: 5.11.2025, 12:19Źródło komentarza: Smolasty, Kaluch oraz gamer Junajted z fanami gamingu
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama