Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 19:30
Ważne:
Reklama
Reklama

Danie z jajek na wielkanocne śniadanie. Wyróżniająca chrupiąca skórka

Sprawdźcie nasz nietypowy przepis na wielkanocne śniadanie! Przedstawiamy pomysł na podanie jajek w cieście francuskim w kształcie jajecznej wytłaczanki. Zaskoczcie swoich gości wyjątkowym danie i przygotujcie się na pozytywne reakcje!
Danie z jajek na wielkanocne śniadanie. Wyróżniająca chrupiąca skórka
Jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym.

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Jajka wielkanocne to więcej niż tylko tradycja - są nieodłącznym składnikiem wielu świątecznych potraw. Oto nowoczesny przepis na jaja w cieście francuskim, który połączy tradycję z elegancją i chrupkością, dodając wyjątkowy smak do twojej wielkanocnej uczty.

Jajko wiąże się ze starymi tradycjami

Jajo jest symbolem Wielkanocy, reprezentującym narodziny i początek świata. W starożytnej mitologii indyjskiej świat uznawany był za powstały z jednego olbrzymiego jaja. Tradycyjnie, w Wielką Sobotę dzieli się i podarowuje jaja, a podczas śniadania wielkanocnego częstuje nimi najbliższych życząc im zdrowia i błogosławieństwa. Zdobione pisanki również są ważnym elementem świątecznych obrządków, przypominając o witalności i radości życia. Jest to bardzo stara tradycja, którą można odnaleźć nawet w odkopanych pisankach datowanych na X wiek w okolicach Opola, Wrocławia, Międzyrzecza. A w Cedyni nawet ponad tysiąc lat wcześniej. 

Nie tylko do koszyczka

Wielkanocne jajka to kluczowy składnik wielu potraw świątecznych. Od jajek faszerowanych po sałatki jajeczne, są one niezaprzeczalnie nieodłączną częścią menu. Jajka ugotowane na twardo są niezbędne do tradycyjnego żurku, a wielkanocne wypieki, takie jak babki czy mazurki, również nie mogą obyć się bez tego składnika. A co powiesz na jajka w cieście francuskim? To nowoczesne i eleganckie danie, które na pewno zaskoczy uczestników wielkanocnej uczty!

Przepis na jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym wg. Jokiela
Składniki
- 18 jaj rozmiar L lub M
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 1 duży ziemniak
- ½ litra oleju
- lód
- kiełki do przybrania
- 100 ml majonezu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos majonezowy. W tym celu mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki aż przygotujemy resztę dania.

Gotujemy na twardo 10 jaj. Po schłodzeniu obieramy ze skorupek. Lekko rozwałkowujemy dwa arkusze ciasta francuskiego. Jeden arkusz przekładamy do wytłoczki po jajach. Delikatnie, jednym surowym jajem nagniatamy ciasto, aby weszło w otwory po jajach w wytłoczce. W ten sposób przygotujemy „gniazda”. Do nich wkładamy nasze ugotowane i obrane jaja. Następnie przykrywamy je drugim arkuszem ciasta francuskiego i zamykamy wytłoczkę. Końce ciasta po obwodzie zaciskamy. 
Przygotowujemy blachę do piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Otwieramy wytłoczkę i przekładamy ciasto z jajami na blachę. Rozbijamy surowe jajo i roztrzepujemy widelcem, następnie smarujemy nim po wierzchu ciasto francuskie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Danie w formie wytłoczki z ciasta stawiamy na wielkanocnym stole.
Kolejne 6 jaj, każde osobno dokładnie oklejamy ciastem francuskim i formujemy gładką „skorupkę”. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajem i pieczemy tak samo jak wytłoczkę. Do pieczenia możemy użyć piekarnika lub Air Fryera. 
W międzyczasie obieramy ziemniaki i tniemy je na bardzo długie, cieniutkie paski. Następnie przez 5 min namaczamy je w wodzie z lodem. Po tym czasie wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej. Będziemy potrzebować większe sitko i mniejszą chochlę kuchenną. Ziemniaki układamy w formę gniazda na sitku i dociskamy w środku chochlą. Następnie wkładamy do wrzącego oleju. Co jakiś czas polewamy ziemniaki wrzącym olejem. Kiedy się zarumienią, wyciągamy z oleju i odstawiamy do odsączenia. Powstanie nam coś w rodzaju ptasiego gniazda, w którym układamy 2-3 upieczone jaja w cieście. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego.
Smacznego!
 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

jajeczny 17.04.2025 00:34
Ale jaja!

FACEBOOK
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: :)))Treść komentarza: Ja skarpetki Zawsze pasująData dodania komentarza: 15.12.2025, 16:15Źródło komentarza: Co w prezencie świątecznym kupujemy przez internet?Autor komentarza: ahaTreść komentarza: Piękna ryba.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 14:48Źródło komentarza: Karp już nie najpopularniejszy? Zastępują go inne ryby. Co dziś lubimy?Autor komentarza: mufkfkuyTreść komentarza: https://www.brush.bio/fivenightsatfreddys2initaliano https://pont.co/u/zootropolis2opeData dodania komentarza: 15.12.2025, 00:07Źródło komentarza: Od dziś na Osiedlu Zawadzkiego czynna jest nowa kasa biletowaAutor komentarza: NNTreść komentarza: Bo to jest gość!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 23:15Źródło komentarza: Bezkonkurencyjny jak Radosław Sikorski. Nikt się do niego nie zbliżyłAutor komentarza: EmiliaTreść komentarza: Trzeba szybko to odwrócić.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 12:54Źródło komentarza: Należymy do państw o niskich emeryturach w Unii EuropejskiejAutor komentarza: księgowaTreść komentarza: Z perspektywy księgowej, ten mechanizm jest stary jak świat, ale wciąż skuteczny, bo wykorzystuje ludzką naiwność. Te fikcyjne firmy na pewno wykazywały jakieś abstrakcyjne faktury, żeby uwiarygodnić przelewy. Mam nadzieję, że prokuratura dokładnie sprawdzi, kto pomagał im w prowadzeniu tej "papierkowej roboty". Areszt dla tych dwóch to podstawa, ale kluczowe jest wyeliminowanie wszystkich ogniw tego łańcucha.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 00:49Źródło komentarza: Tak prali brudne pieniądze. Ujawniają sieć słupów
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama